” ‘Nee’ zeggen tegen een ander
betekent ‘Ja’ zeggen tegen jezelf”
Op een passende manier voor jezelf opkomen.
Voor jezelf opkomen is in deze tijd hard nodig. Toch is het voor veel kinderen (en volwassenen) zo ontzettend moeilijk. Sommige kinderen komen niet voor zichzelf op en andere kinderen doen dit op zo’n felle manier dat er ook niet goed op gereageerd wordt. Als we het over weerbaarheid hebben bedoelen we dat een kind (of volwassene) op een passende manier voor zichzelf kan opkomen. Dit betekent dat je respect hebt voor jezelf en jouw grenzen en dat je respect hebt voor de ander en zijn/haar grenzen. Als je op een adequate manier kunt reageert kun je vaak een strijd voorkomen.
Bijvoorbeeld:
Maarten (9 jaar) is buiten met de bal aan het spelen. Er komen twee andere jongetjes die vragen of ze met de bal mogen spelen. Maarten durft hier niets van te zeggen en gaat aan de kant zitten. De jongentjes gaan met zijn bal spelen. Dan komt zijn vriendje Pim (10 jaar) ook buiten. Hij ziet dat er met Maarten zijn bal gespeeld wordt. Pim rent op de jongens af en roept “geef de bal terug, die is van Pim”. Hij kijkt er boos bij. De jongetjes worden hierdoor ook boos. Eentje zegt terug: “we hebben het gevraagd!” en schopt de bal weg en rent weg. Als Maarten dit komt bespreken staan we stil bij wat dat met hem deed en hoe hij zou kunnen reageren. We oefenen de verschillende reacties en hoe dit voelt en hierdoor ervaart Maarten hoe hij de volgende keer zou kunnen reageren.
Heeft mijn kind problemen met de weerbaarheid?
- Durft je kind zich niet goed te uiten of te laten zien?
- Is je kind verlegen en trekt hij/zij zich terug?
- Heeft je kind een negatief zelfbeeld of een laag gevoel voor eigenwaarde?
- Heeft je kind moeite met het omgaan met grenzen? Laat hij/zij anderen hier vlug over heenlopen of loopt hij/zij vlug over de grenzen van een ander?
Zeg je op een van deze vragen ja. Dan kan er sprake zijn van problemen in de weerbaarheid. Wellicht is het dan verstandig om te werken aan de weerbaarheid van je kind.
Kinderpraktijk leert je kind op een adequate manier voor zichzelf op te komen.
Dit kan binnen kinderpraktijk Koko. Als er sprake is van individuele begeleiding, wordt het programma op maat gemaakt. Zo kunnen er ook aspecten voor sociale vaardigheden naar voren komen. Er wordt gewerkt aan het zelfvertrouwen, omdat dit de basis van weerbaar-zijn is. Als je niet weet wie je bent en wat je zelf graag wilt, kun je dit ook niet goed uitdragen naar de buitenwereld. We staan stil bij het ‘ja’-gevoel, het ‘nee’-gevoel en het ’twijfel’-gevoel. Iedereen heeft deze gevoelens, maar we zijn ons hier onvoldoende van bewust. Dit is wel belangrijk, omdat dit aangeeft of iemand een grens van je overgaat.
Vragen of afspraak maken?
Mocht je vragen hebben na het lezen van bovenstaande, of een afspraak willen maken, dan kunt je bellen met: 035 750 7517 of 06 1500 1985. Ook kun je onderstaand contactformulier invullen.