“Het beeld wat je van jezelf hebt is het filter
waardoor je de wereld aanschouwt”
Negatief over jezelf zijn en niet in jezelf geloven.
Ieder kind voelt zich wel eens onzeker voelt of heeft het gevoel iets niet goed genoeg te kunnen. Dit is niet erg. Positief over jezelf denken en het hebben van zelfvertrouwen is alleen wel belangrijk in de ontwikkeling. Wanneer er sprake is van een negatief zelfbeeld is er ook sprake van een negatief zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is het vertrouwen in je eigen kunnen. Als hier een gebrek aan is kunnen kinderen gaan denken dat ze niet slim genoeg, niet mooi genoeg, niet snel genoeg, niet sterk genoeg of niet goed genoeg zijn. Ze hebben niet het vertrouwen een situatie aan te kunnen of ze zijn bang hierin te falen.
Een negatief zelfbeeld en het gebrek aan zelfvertrouwen speelt bij veel problemen een rol.
Hoe je over jezelf denkt en het vertrouwen wat je in je eigen kunnen hebt, speelt bij veel problematiek een rol. Kinderen met faalangst of problemen in de weerbaarheid hebben een gebrek aan zelfvertrouwen. Maar ook bij problemen in de sociale vaardigheid, en angst,- of depressieve klachten speelt het zelfvertrouwen een rol.
Signalen bij een gebrek aan zelfvertrouwen en van een negatief zelfbeeld.
Ouders spelen een belangrijke rol in het signaleren van een gebrek aan zelfvertrouwen en negatief zelfbeeld. Maar hoe herken je nu het gebrek aan zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld? Dat kan op veel verschillende manieren. Een kind kan zich terugtrekken, lichamelijke klachten krijgen, boos worden of letterlijk zeggen ‘ik kan toch niks’.
Bijvoorbeeld:
Roos (8 jaar) is de laatste weken veel ziek. Ze heeft last van buikpijn en wil in bed blijven. Moeder probeert haar altijd wel naar school te krijgen en soms lukt dat. Roos zit dan met haar handen op haar buik en met tranen in de klas. Moeder is al naar de dokter geweest maar medisch is er niks te vinden. De dokter denkt dat het wellicht psychosomatisch is. Dat wil zeggen dat ze lichamelijke klachten krijgt van iets wat psychisch speelt. Tijdens de begeleiding die Roos daarna krijgt, komt naar voren dat ze bang is voor de gym en zwemlessen. Ze is daar niet goed in. “Ik ben een grote kluns en val altijd” zegt ze. Ze is hier zo onzeker in geworden dat ze ook daadwerkelijk niet meer stevig kan staan. Binnen kinderpraktijk Koko gaan we hier aan werken.
Ouders zijn een belangrijk voorbeeld.
Je kunt een kind helaas niet zomaar een positief zelfbeeld geven, maar als ouder kun je dit wel stimuleren. Dit door het versterken van het zelfvertrouwen en de manier hoe je als ouder naar jezelf kijkt. Want als wij, als belangrijke volwassene, negatief over ons zelf praten is dit het voorbeeld dat we aan kinderen geven. Bijvoorbeeld: “ik heb toch echt een dikke kont in deze broek”, “ik zie er niet uit vandaag” of “nee papa doet niet mee want dat kan ik niet”.
Kinderpraktijk Koko helpt jullie de goede richting in.
Kinderpraktijk Koko biedt begeleiding aan jou en je kind om weer de aandacht positief te leren richten. Dit door positieve ervaringen op te doen en door het leren herkennen van negatieve gedachten en deze om te zetten in positieve gedachten. In een oudergesprek wordt aandacht gegeven aan ‘hoe jij als ouder je kind hierin kan ondersteunen’.
Vragen of afspraak maken?
Mocht je vragen hebben na het lezen van bovenstaande, of een afspraak willen maken, dan kunt je bellen met: 035 750 7517 of 06 1500 1985. Ook kun je onderstaand contactformulier invullen.