“Hoe doe je dat (ook alweer), zo’n smiley in het echt?”
Wat zijn sociale vaardigheden?
Sociale vaardigheden zijn de vaardigheden die nodig zijn om met elkaar om te gaan en te communiceren. Sociale vaardigheden gaan van elkaar aankijken en naar elkaar luisteren tot iets vragen, een praatje maken en reageren op bv pesten. In de huidige maatschappij zijn we ook steeds meer aan het communiceren via apparaten. Dit terwijl voor kinderen het ‘live’ contact van groot belang is in het ontwikkelen van sociale vaardigheden.
Soms heeft een kind moeite om met andere kinderen om te gaan.
Voor sommige kinderen is het omgaan met anderen, met leeftijdsgenootjes iets wat vanzelfsprekend gaat. Maar er is ook een groep kinderen waarbij het niet makkelijk gaat. Ze maken minder makkelijk, of op een inadequate manier, contact, waardoor ze moeilijk opgenomen worden in het groepje leeftijdsgenoten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind erg verlegen is, zich vlug uit het contact terugtrekt of vlug boos wordt. Het kan ook zijn dat je kind moeite heeft met perspectief nemen. Als je kind zich niet goed kan verplaatsen in de gedachten en gevoelens van een ander, ontstaan er vaak problemen in het samen spelen.
Een visuele cirkel.
Doordat er weinig (spel)contact is met leeftijdgenootjes is het weer moeilijk om meer zicht te krijgen en sociale vaardigheden te leren. Buiten de groep vallen is voor een kind een vervelende en verdrietige gebeurtenis, waarbij ze het gevoel krijgen afgewezen te worden. Als dit gebeurt gaat je kind sociale contacten steeds vaker uit de weg.
Bijvoorbeeld:
Jeroen van 7 jaar wil graag samen met Ibrahim met de blokkenhoek spelen. Op het bord hangen de kinderen altijd hun foto op waar ze gaan spelen. Als Jeroen mag kiezen plakt hij zowel zijn foto als die van Ibrahim op het bord. Ibrahim wordt hierom erg boos. Hij wil zelf kiezen. Jeroen snapt het niet. Ibrahim vindt de blokken toch ook leuk. Als de twee jongens uiteindelijk toch samen spelen ontstaat er ruzie. Jeroen knuffelt Ibrahim steeds, Ibrahim zegt hier niks van maar duwt Jeroen wel rustig van zich af. Uiteindelijk wordt Ibrahim boos en duwt Jeroen heel hard waarop Jeroen begint te huilen. Jeroen snapt nog niet goed dat een ander kindje het prettig kan vinden dat je eerst vraagt of iets mag en dat Ibrahim met het wegduwen probeerde nee te zeggen. Ibrahim snapt daarintegen nog niet goed dat het voor Jeroen misschien niet duidelijk genoeg was. Beide jongens kunnen hierin nog vaardigheden leren die het samenspelen makkelijker maakt.
Mike (13 jaar) is slimme maar verlegen jongen. Hij is nu net naar de middelbare school gegaan. De nieuwe situatie maakte hem nog onzekerder en hij vond het moeilijk om opnieuw vrienden te maken. Hij zei iedereen altijd netjes gedag, maar liep er nu tegen aan dat hij niet goed wist wat hij verder moest vertellen. Mike is een jongen die graag eerst weet hoe iets werkt, voordat hij het gaat doen. Door met Mike verschillende situaties te oefenen en te bedenken wat hij zou kunnen vragen of zeggen, durfde hij wel de stap naar zijn klasgenootjes te zetten en gaan ze het weekend samen naar de bioscoop.
Werken aan de sociale vaardigheden.
Als je kind moeite heeft met sociale vaardigheden kan kinderpraktijk Koko helpen. Door het oefenen van vaardigheden en het vergroten van zelfvertrouwen probeer ik je kind sociale situaties beter aan te laten voelen. Hierin is het heel belangrijk dat de vaardigheden in verschillende situaties geoefend worden. Positieve ervaringen dragen bij aan het verder ontwikkelen van de sociale vaardigheden. Kinderpraktijk KoKo kan hierin ondersteunen.
Sociale vaardigheden en ontwikkelingsstoornissen
Het kan ook zijn dat er sprake is van een ontwikkelingsstoornis zoals een autisme spectrum stoornis bij je zoon of dochter. Als dit het geval is dan gaat het vaak niet om het leren aanvoelen van sociale situaties maar om het aanleren van sociaal gedrag. Ook hiervoor kun je terecht bij kinderpraktijk KoKo.
Vragen of afspraak maken?
Mocht je vragen hebben na het lezen van bovenstaande, of een afspraak willen maken, dan kunt je bellen met: 035 750 7517 of 06 1500 1985. Ook kun je onderstaand contactformulier invullen.