“Ook woorden kunnen pijn doen,
het geeft je hart blauwe plekken”
Pesten gebeurde vroeger en het gebeurt nog steeds.
Pesten gebeurt overal, in de speeltuin, op school en steeds vaker ook digitaal. Deze laatste manier is voor ouders vaak nog een onbekende manier en je kan je kind er moeilijk tegen beschermen. Ieder kind maakt het wel een keer mee dat hij/zij gepest wordt of pest. En die ene keer is vervelend, maar kan ook een leerervaring zijn.
Pesten kan traumatiserend zijn.
Vaak wordt gezegd “woorden doen niet pijn” maar dat doen ze wel degelijk. Pesten kan traumatiserend zijn en kan langdurige gevolgen hebben. Kinderen ontwikkelen door het pesten vaak een negatief zelfbeeld, worden somber en voelen zich dan regelmatig alleen. Vaak ontstaan er dan ook meer problemen in de sociale contacten met andere kinderen. Sommige kinderen reageren boos en andere verdrietig. Er kunnen fysieke en/of slaapproblemen ontstaan. Nachtmerries over het pesten komen ook regelmatig voor.
Kinderen wapenen tegen het pesten.
Scholen hebben een verplicht anti-pestprotocol, maar toch blijft het pesten plaatsvinden. Leerkrachten en ouders proberen kinderen te wapenen tegen het pesten. Meestal spelen er gevoelens van machteloosheid bij ouders, want je wil je kind beschermen. Helaas vertellen kinderen niet altijd als ze gepest worden. Juist uit schaamte of uit angst voor de gevolgen.
Een voorbeeld van mijzelf:
In groep 8 hadden ik een afscheidsfeestje. Er werd hier gerookt door mijn klasgenootjes. Nu was ik niet een ‘meeloper’ en ik deed hier dus niet aan mee. Ik hield mij als kind vaak aan de regels en dit mocht niet en het was vies. Ik ben daarom ook eerder naar huis gegaan. Mijn ouders hadden dit aangegeven bij mijn juf. Zij speelde de dag daarna op school een toneelstukje met haar stagiaire over roken en meedoen omdat anderen het doen en hoe verkeerd dit was. Alle blikken waren op mij gericht. Nu is dit vlug overgewaaid maar ik was daarna wel voorzichtiger en wilde niet dat mijn ouders dingen met de juf bespraken.
Wordt jouw kind gepest en wil je hierbij hulp?
Binnen kinderpraktijk Koko help ik je kind om steviger in zijn of haar schoenen te gaan staan. Het pesten kan ik niet stoppen, maar wel kan ik helpen om te leren hoe je het beste kunt reageren. De reactie van je kind houdt het pesten vaak in stand. Ik bied een plek waar emoties rondom het pesten verwerkt kunnen worden, waar er gepraat kan worden maar er ook gespeeld kan worden. Want kinderen verwerken situaties ook door gewoon te spelen.
Vragen of afspraak maken?
Mocht je vragen hebben na het lezen van bovenstaande, of een afspraak willen maken, dan kunt je bellen met: 035 750 7517 of 06 1500 1985. Ook kun je onderstaand contactformulier invullen.