“Moed en vertrouwen zijn nodig
om over de angst heen te stappen”
Angst, een emotie die erbij hoort.
Alle kinderen (en volwassenen) zijn wel eens bang. Sommige vlugger als anderen. Angst wordt vaak als iets negatiefs gezien. Angst is één van de emoties die we vanaf de geboorte hebben. Het is een negatieve emotie. Daarmee bedoel ik dat iemand die angst ervaart de situatie zal proberen te vermijden. Angst is normaal gezien ook functioneel. Het zorgt er voor dat we gevaarlijke situaties onderkennen en vermijden. Het is een alarmfunctie dat ons uitlokt tot vechten, tot vluchten en in sommige situaties tot freezing (stilhouden in de hoop onopgemerkt te blijven). Kinderen zullen bij angst zich richten op een vertrouwde volwassene, omdat ze vaak nog onvoldoende mogelijkheden hebben om te vechten of te vluchten.
Waar een kind bang voor is, is ontwikkeling gerelateerd.
Angst is dus een normaal verschijnsel. Waar een kind bang voor is verschilt ook per ontwikkelingsleeftijd. Zo heeft een jong kind vaak angst voor separatie van zijn ouders en zijn kinderen op de basisschool regelmatig bang om te falen of niet te voldoen aan de beoordeling van leeftijdgenoten.
Wanneer angstig zijn een probleem wordt.
Wanneer de angst echter te groot wordt kan dit wel gaan leiden tot problemen. Het kan een kind gaan beperken en zijn of haar leefwereld heel klein maken. Het kan het functioneren en de ontwikkeling van een kind beïnvloeden.
Als angst te groot wordt (en dan hoeft er nog niet sprake te zijn van een angststoornis) dan zien we vaak dat kinderen vaak gespannen zijn. Zo ontstaan er vaak lichamelijke klachten, gaan kinderen slecht slapen en gaan ze tegen steeds meer dingen opzien.
Bijvoorbeeld:
Peter (4 jaar) vindt het moeilijk om naar school te gaan. Hij wil niet bij zijn ouders weg. Hij huilt bij het afscheid en is daarna ook moeilijk te troosten. De juf ziet dat hij moeite heeft om zich te concentreren en weinig speelt. Hierdoor mist hij ook de aansluiting bij andere kindjes. De juf biedt hem veiligheid door Peter steeds bij haar in de buurt te laten. De meeste kindjes zullen in de loop van de tijd hier dan ook steeds beter mee om leren gaan. Gebeurt dit echter niet, dan ontstaat er wel een probleem.
Lieke (11 jaar) is een slim meisje. Ze kan makkelijk goede cijfers halen. Normaal gesprokken is het goed dat een kind een beetje zenuwachtig is, maar Lieke is zo zenuwachtig dat ze tijdens een toets dichtslaat. De juf spreekt over faalangst. Lieke wil daarom graag leren hoe ze hier goed mee kan omgaan. (faalangst)
Kinderpraktijk koko helpt.
Kinderpraktijk Koko biedt hulp om je kind van zijn angsten af te laten komen of om ze ieder geval beheersbaar te maken. Ik geef hierbij uitleg wat angst precies is. Wat is normaal en hoe ontstaan angsten. Omdat ieder kind uniek is, wordt er in goed overleg een traject, passend bij je kind, uitgezet, waar je kind stapje voor stapje leert met zijn angsten om te gaan. Soms is het nodig om een heel specifiek traject te doorlopen en zal kinderpraktijk Koko doorverwijzen naar andere hulpverlening.
Vragen of afspraak maken?
Mocht je vragen hebben na het lezen van bovenstaande, of een afspraak willen maken, dan kunt je bellen met: 035 750 7517 of 06 1500 1985. Ook kun je onderstaand contactformulier invullen.