“Het mooiste wat je een kind kunt geven is een kans”
Een universitair geschoolde opvoedkundige.
Een orthopedagoog is een opvoedkundige die gespecialiseerd is in ontwikkelings-, opvoedings- en leerproblematiek. Een orthopedagoog is een universitair geschoolde gedragswetenschapper. Tijdens de bachelor opleiding leer je over de ontwikkeling van het kind, de opvoeding en de omgevingsfactoren die van belang zijn. Tijdens de master ligt je focus op het herkennen en behandelen van ontwikkelings-, opvoedings- en leerproblematiek.
Orthopedagoog Generalist
Als orthopedagoog kun je een twee jarige postmaster opleiding volgen tot orthopedagoog Generalist en jezelf laten registreren in het BIG-register. Als orthopedagoog Generalist is deskundig in het verrichten van onderzoek en orthopedagogische diagnostiek. Je bent opgeleid in het behandelen en begeleiden van kinderen met leer-, gedrags-, en ontwikkelingsproblemen. Hierbij betrekt je ook het opvoedingssysteem, omdat de ontwikkeling van een kind naast aangeboren kenmerken, ook gevormt wordt door de omgeving.
Wat is het verschil tussen een orthopedagoog en een kinderpsycholoog?
Veelal wordt er gevraagd wat het verschil is tussen een orthopedagoog en een kinderpsycholoog. Deze beroepen zijn echter grotendeels vergelijkbaar. Zowel de orthopedagoog als de psycholoog helpen kinderen, jongeren, ouders en soms het gezin in zijn geheel als er op een bepaald gebied problemen zijn ontstaan. De problemen kunnen groot en zwaar zijn maar ook bij kleine en lichte problemen kunnen zij ondersteunen, adviseren, begeleiden en behandelen. De orthopedagoog richt zich, meer dan de psycholoog, op de ontwikkeling van een kind en het kind in interactie met zijn omgeving. Met de omgeving (het systeem) worden ouders, opvoeders, broers en zussen, familieleden en vrienden bedoeld. Ook school, opvang en hobby- of sportverenigingen vallen hieronder.
Psychologisch/orthopedagogisch onderzoek.
Daarnaast is de orthopedagoog Generalist bevoegd om psychologisch/orthopedagogisch onderzoek af te nemen als je in het bezit bent van een NVO basis-aantekening diagnostiek. Hierbij kun je denken aan intelligentieonderzoek, sociaal-emotioneel onderzoek of onderzoek naar executieve functies (bv aandacht en concentratie) waarbij er ook overgegaan kan worden tot een DSM-V classificatie zoals bijvoorbeeld ADHD, autisme spectrumstoornis of angststoornis.
Vragen of afspraak maken?
Mocht je vragen hebben na het lezen van bovenstaande, of een afspraak willen maken, dan kunt je bellen met: 035 750 7517 of 06 1500 1985. Ook kun je onderstaand contactformulier invullen.